Hacker - HOWTO

 

Eric S. Raymondi kirjutatud teoses Hacher-HOWTO annab autor ülevaate sellest, kes on häkker ja kuidas selleks saada.

Kes on häkker?



Esimesena toob autor välja olulise punkti, kes ei ole häkker. Häkker ei ole see, kes arvutitesse sisse murrab - sellist isikut kutsutakse hoopis kräkkeriks. Ei oska öelda, kuidas selline arvamus on kogu ülejäänud ühiskonnas tekkinud, kuid kahjuks see nii on.

Lisaks toob autor välja 5 peamist suhtumise punkti, mis on häkkerile vajalikud. Kokkuvõtvalt tunduvad minule kõige olulisemad neist:

1. Pead nautima oma intelligentsi proovilepanekut

2. Jaga oma tulemusi, et ühte probleemi ei lahendataks mitu korda

Kuidas saada häkkeriks ?

Häkkeriks saamiseks peab isik omandama ka tehnilised oskused. Autor toob programmeerimiskeeltest välja Python, Java, C/C++, Lisp ja Perl ning soovitab alustada Pythonist. Lisaks peab häkker endale hankima Linuxi või ühe BSD Unixitest, õppima ära HTML-i kirjutamise ja  mainitud on ka ära, et isik peaks oskama inglise keelt. Soovitatud oskuste list ei ole pikk, kuid autor on ka maininud, et need on põhioskused ja häkker peab olema valmis õppima koguaeg. Oluline on ka häkkerina saada programmeerimiskeelte õppimisel üldised teadmised, et uute programmeerimiskeelte õppimised läheksid kiirelt. Kui seda autori välja toodud oskuste listi vaadata, siis ei tundu see nimekiri pikk ning autor on ka maininud, et selliste teadmiste omandamine võiks võtta 18 kuud, kuid peab arvestama, et meistriks saamine võib võtta 10 aastat. 

Häkkeri peamiseks tegevuseks autori sõnul on kirjutada avatud lähtekoodiga tarkvara (need programmid peaksid olema ka teiste häkkerite jaoks kasulikud). Lisaks võiks häkker samuti aidata avatud lähtekoodiga programme testida ja siluda. Kõrvaltvaatajana tundub küll, et selline tegevus nõuab isikult väga sügavat pühendmust ja armastust oma soovitud erialale, et olla valmis sellisteks tegudeks. Samas usun, et hea kogukond ja ühtekuuluvustunne muudavad selle nauditavaks.


Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT

Kasutatavus (usability) veebis

Põnevad IT lahendused