Arvutid ja paragrahvid II - "copyleft"

Mis on copyleft ?

"Copyleft" on meetod, mille puhul on programm (või mõni mu töö) vaba ja selle muudatused ja laiendused on samuti vabad.

Meetodid on jaotatud neljaks:

GNU GPL (GNU General Public License)

GNU litsents on loodud tarkvarade või muude sarnaste tööde jaoks. Enamus tarkvaradel jt töödel on kasutusel litsentsid, mis takistavad esialgse töö jagamist või muutmist. GNU GPL on loodud selleks, et tehtud tööd saaks jagada ja muuta ning nendele omakorda kandub edasi GNU GPL litsents.

Näide: R programmeeriskeel ja tarkvara

Tuntud programmeerimiskeel on loodud GNU litsentsi all. Kasutajate poolt loodud paketid on erinevate litsentside all, mis on välja toodud siin.

AGPL (Affero General Public License)

AGPL on loodud programmidele, mis on planeeritud kasutamiseks serverites. Litsents tagab, et ka muudetud versioonidel on lähtekood avalikustatud.

Näide: EDX

Edx on tuntud MOOC keskkond, mis kasutab nii AGPL kui ka Apache litsentse. EDX teeb koostööd maailma parimate ülikoolide ja organisatsioonidega, et pakkuda parimaid kursusi inimestele. Enamik pakutavatest kursustest on tasuta (litsentsi taotlemisel peab vahel maksma tasu)

GNU LGPL (GNU Lesser General Public License)

Peamine erinevus GPLi ja LGPLi vahel on see, et LGPL litsentsi all olevat tööd saab kasutada ühe osana tööst, mis ei ole GPL litsentsi all.

NÄIDE: VLC Media player

VLC sai alguse 1996. aastal Prantsusmaal tudengiprojektina, kui tudengid soovisid vaadata televisionni oma arvutitelt. Selleks loodi Videolan projekti raames VLC meediamängija, millega töötavad tänapäeval arendajad 20 riigist.

FDL (GNU Free Documentation License)

FDL on loodud manuaalide vms dokumentide jaoks, et tagada kõigile vabadus neid kopeerida või jagada. Seda saab teha nii ärilistel kui mitteärilistel eesmärkidel.

Näide: Wikipedia

Enamik Wikipedia tekstidest ja piltidest on CC BY-SA ja GFDL litsentside all.

Kasutatud allikad:

Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT

Kaks nähtust Interneti ajaloost