Teistmoodi IT

Skyle Ipad

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1192/0390/products/skyle-for-ipad-pro-hardware-inclusive-technology-assistive-technology-631613_800x.jpg?v=1579606346
















Liikumispuudega inimeste jaoks on Apple loonud Ipad Pro kontrollimiseks silmadega juhitava vahendi Skyle.
Skyle loodi 2020. aasta jaanuaris ja annab võimaluse puudega inimestele kasutada oma silmade liikumist, et pääseda ligi kogu Apple Store-is pakutavatele äppidele. Seega on võimalik sotsiaalmeedias suhelda, videokõnesid teha, lugeda uudiseid, meelt lahutada jne. 
Lisaks võimaldab Ipad kontrollida ka erinevaid kodus olevaid elektrilisi vahendeid (telekad, külmkapid, lambid) laadides selleks alla sobiva äpi (Environmental Control via Environ). 
Skyle - i seadistamiseks on Ipadile vaja lisada ümber kaitsev ümbris ja kinnitada silmajälgija. Seejärel saab alustada kalibreerimist. Skyle eraldi laadimisjuhet ei vaja, saab oma toite otse Ipadist. Üheks plussiks saabki kindlasti lugeda seda, et Skyle on kerge ja mobiilne. 
Skyle-il on ka eraldi olemas port, kuhu saab lisada lisafunktsioonina puutetundliku lüliti, et neil kel on see võimalik, saaksid kasutajamugavust parandada.

2019. aastal tuli Apple välja võimalusega kasutada Ipadi kasutamiseks hiirt, mis oli samuti loodud just puudega inimeste jaoks, kelle jaoks puutetundliku ekraani kasutamine oli keeruline. Samas osutus see populaarseks võimaluseks ka teiste seas. 

Arvan, et selline silmadega juhitav tehnoloogia on samuti tulevikus kasutusel kõigi poolt, mitte ainult puudega inimeste poolt. Selleks on aga kindlasti vaja, et seda tehnoloogiat jõudsalt arendataks.

Kasutatud allikad:

Comments

Popular posts from this blog

Kasutatavus (usability) veebis

Põnevad IT lahendused