Uue meedia mõju tavameediale

 

Kõige positiivsem mõjutegur

Uue meedia positiivseima tegurina tooksin välja selle, et meedia pole enam ühepoolne. Kui kunagi saadi info allikast kätte ja võtsid selle teadmiseks, siis tänapäeval tänu sotsiaalmeediale, foorumitele, blogidele jne saab igaüks lisaks uue info saamisele ka oma mõtteid ise väljendada ja samuti tutvuda teiste mõtetega. See omakorda on ka väga tihedalt põimitud sellega, et inimesed saavad tänu uuele meediale suhelda ja tutvuda inimestega üle kogu maailma, mis annab neile võimaluse kujundada oma arvamust kuulates lugusid/arvamusi nendelt inimestelt, kes ei asu nendega samas poliitilises/geograafilises ruumis. Iga inimene, kes omab Internetti, saab (enamjaolt) täu veebikataloogidele ja otsimootoritele väga lihtsalt ligipääsu väga suurele kogusele infole.  Sealjuures ei ole tal enam ajalisi, rahalisi, geograafilisi ega poliitlisi piiranguid, mis tavameediale omased olid. [1] Siinkohal peab lootma, et Internet jõuab igasse maailmanurka ja selline võimalus laieneda igale inimesele.

Kõige negatiivsem mõjutegur


Kui positiivseima külgedena tõin välja andmete kakspoolsuse ja andmetele vaba ligipääsu, siis need omakorda tekitavad ka negatiivsed küljed. Kui igal inimesel on võimalus oma mõtteid ja arvamusi avaldada, siis tekitab see koha küberkiusamisele. Eriti lihtne on see ka tänu sellele, et inimene saab jääda seda tehes anonüümseks. [2] Lisaks muidugi ka selles suures infokülluses leidub ka väga palju valefakte ja väärinfot, millega inimesed peavad arvestama ja suutma erinevaid andmeallikaid jälgides vahet tegema, mida uskuda ja mida mitte. Valeinfo levik kahandab ka inimeste usaldust uue meedia suhtes.

Kasutatud allikad:

[1] https://www.researchgate.net/publication/215489586_The_impact_of_new_media_on_society

[2] https://www.researchgate.net/publication/323903323_A_Study_on_Positive_and_Negative_Effects_of_Social_Media_on_Society

 

Comments

Popular posts from this blog

Arvutid ja paragrahvid II - "copyleft"

Teistmoodi IT

Kaks nähtust Interneti ajaloost