Kasutatavus (usability) veebis

Veebilehe kasutatavuse juures pean mina kõige olulisemaks küljeks seda, kui kiiresti suudan ma oma soovitud tegevuse tehtud saada. Eelistatult on kogemus nii intuitiivne, et õppimisaeg on märkamatu. Lisaks pean oluliseks ka kasutuskogemust, mis on suuresti seotud ka eelmise punktiga, kuid kindlasti annab esteetiliselt ilus pilt siin plusspunkte. 

1. Hea kasutatavus - Airbnb

Uurides natuke ringi, mis on välja toodud kui heade näidetena kasutatavusest veebis, oli mitmes kohas välja toodud AirBnb veebileht. Natuke järele mõeldes sain samuti aru, et Airbnb kasutuskogemus on minu jaoks olnud siiani meeldiv.

Ühe peamise plusspoolena võiks välja tuua selle, et minnes Airbnb esilehele, on esilehel kohe ees valge riba, kus saad valida sihtkoha, kuupäevad ja külastajate arvu. See tähendab, et kõik vajalik on seal kohe antud ja kõik muu esilehel ei torka silma, seega on fookusesse seatud peamine. Lisaks pole liialdatud liigsete filtritega, neid saab lisada järgmisel sammul.

Tehes ära esimesed valikud on järgneval lehel vasakul välja toodud list filtreeritud ööbimiskohtadest ning paremal kaardi peal asukohana samuti. Sellega on jällegi kõige olulisem koheselt välja toodud. Võrreldes seda näiteks booking.com-iga, siis seal peab kaardi nägemiseks tegema lisavalikuid.

Lisaks on visuaalid ja kujundus minu silmale kena ja muudab kasutuskogemuse väga heaks.

Kasutatud allikas:

https://careerfoundry.com/en/blog/ui-design/8-sites-with-great-ui/#airbnb

2. Halb kasutatavus 

Halva kasutatavusena tulevad esmalt silme ette riigiasutuste koduleheküljed. Näitena toon siin välja terviseamet.ee lehekülje. Peamiseks põhjuseks on minu jaoks liiga kirju esilehekülg, kuhu on proovitud mahutada kõik info, mis teeb soovitud info leidmise väga keeruliseks. Lisaks on veebilehekujundus pigem vanamoodne, mis muudab kasutuskogemuse pigem halvaks. 

Leidsin sealt lehelt ka sellise lingi: https://terviseamet.ee/et/ligipaasetavus#main-content . Veebileheküljel on kasutusel vahendid ja võtted, mis peaksid muutma seal navigeerimise hõlpsamaks ka puuetega inimestele. Võimaldatud on klaviatuuriga navigeerimine, värvide muutmine ja on välja toodud juhised sisu suurendamiseks ja ekraanilugeja kasutamiseks. 

Ilmselt on sellised võimalused riigiveebilehtedel kohustuslikud ja on tore, et mingid võimalused on loodud. Samas tundub, et siin on kindlasti ka väga palju arenemisruumi, et puudega isikud saaksid vajalikud tegevused riigi veebilehtedel mugavalt aetud.

Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT

Põnevad IT lahendused